43 embert rúgnak ki Nagykátán az önkormányzati hiány miatt, súlyos szigorítások jönnek

Kedden délután rég nem látott nagy nyilvánosság előtt tartotta képviselő-testületi ülését Nagykáta Város Önkormányzata, ahol nagyon komoly téma került napirendre: el kellett fogadni a település 2019-es költségvetését, azonban a bevételi és a kiadási oldal között csaknem 400 millió forint a különbség. A probléma csökkentésére a testület drasztikus döntést kellett, hogy hozzon: összesen 43 alkalmazottat bocsátanak el azonnali hatállyal a városban, ebből 21 fő a Városgazdálkodási Szervezettől, 22 pedig a városi konyháról (ahogy ismert, az “ezeradagos konyháról”) kényszerül akaratán kívül távozni. 

Ezen kívül a város üzemeltetésére fordított eddigi összeg egyharmadát azonnal elvonták, tehát 170 millió forinttal kevesebb jut évente a település fontos fenntartási feladataira (pl. hótolás, fűnyírás).  Ez azonban nem tömi be teljesen a hiányt, így az önkormányzat a kormánytól remél segítséget a hiányzó összeg pótlására, de arra, hogy megkapják, nincs garancia. Ha nem ítélik meg a városnak a támogatást, ennél sokkal súlyosabb, már működésbeli gondok is felléphetnek a közeljövőben, és a város működésének jövője nem garantált.

További lépésekként a megmaradt önkormányzati lakások és telkek értékesítésre kerülnek, a városi konyha is (egyelőre ismeretlen) vállalkozói kézbe kerül. Aggályos pont még, hogy az újonnan épülő bölcsőde működésére sem lett meghatározva semmilyen költség, tehát ennek az előteremtése is kérdéses. 

MEGOSZTÁS